Д. Латишева, аспірантка

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, Україна

DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2640.2019.141.4

ФОРМУВАННЯ РЕЛІГІЙНОГО СВІТОГЛЯДУ ДИТИНИ, ЯК ЧАСТИНА ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ В СУЧАСНІЙ СТУДЕНТСЬКІЙ РОДИНІ (НА МАТЕРІАЛАХ МІСТА КИЄВА)

У статті висвітлено проблему релігійного виховання дітей молодими студентськими сім’ями міста Києва та вплив родини на морально-етичні норми поведінки дитини у суспільстві. Сім’я – основний первинний інститут виховання і саме батьки з дитинства прищеплюють дитині певні якості, ідеї, погляди. З плином часу ці закладені норми будуть трансформуватися і вдосконалюватися, а зрештою позначяться на формуванні майбутнього світогляду і характеру дитини.

У даній статті ми розглядаємо ключові питання, що стосуються релігійного виховання і мають важливе значення для кожної молодої сім’ї. Хрещення новонародженої дитини з перших днів існування, надання можливості обирати віру самостійно, або ж хрещення немовляти з подальшим вибором віри самою дитиною – це і є дискусійні аспекти, яким сучасні студентські сім’ї дають оцінку з роз’ясненнями.

Відсутність релігійного виховання неодмінно позначиться на характері, світогляді та самоідентичності дитини. Водночас поглиблене вивчення Закону Божого та нав’язування духовних цінностей також має вплив на дитину. Однак, безпристрасне бачення релігійного виховання і здорова атмосфера в сім’ї дають можливість студентській родині якнайкраще виховати дитину в релігійному житті.

Ключові слова: сім’я, сімейно-шлюбні відносини, студентська молодь, релігійне виховання, діти, батьки, віра.

Завантажити статтю

Список використаних джерел:

1. Архівний рукописний фонд при кафедрі етнології та краєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (далі – Архів КЕКІФ). Ф. 40. П. 2. Од. зб. 21. Арк. 6.

2. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 23. Арк. 11.

3. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 25. Арк. 8.

4. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 26. Арк. 9.

5. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 27. Арк. 8.

6. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 29. Арк. 11.

7. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 31. Арк. 10.

8. Архів КЕКІФ. Ф. 40. П. 2. Од. зб. 33. Арк. 4.

9. Головіна О. Релігійне виховання починається в родині [Електронний ресурс] / О. Головіна // Православная газета. Монастыри и храмы Киева. –Режим доступу: https://bit.ly/2mcLp96.

10. Шнейдер Л. Б. Семейная психология / Л. Б. Шнейдер. – Москва: Академический Проект; Екатеринбург: Деловая книга, 2006. – 768 с.